birtakım biyanel ve sinopale hakkında şeyler ve diğerleri, halkın sesi, şeytan tırnağı, kulak memesi, sanatta kasma, performatik götürgeçler, lakinlersiz bir hayat için...

20080909

alternatif performans önerileri #786

"big bang hatırası "
"the bing bang memorial"

Küratör: Cernio Steinberg


Amaç:
Minik minik karadelikler oluşturmak suretiyle anti maddeyi içselleştirmek, sofistike bir gündoğumu etkisiyle farklı kültürlerden insanlara bitişik ve sonsuz sosyal deneyimler kazandırmak.

Teknik:
Milyarlarca dolar harcayarak bilmemkaç şehrin altına deney düzeneği kurulur. En az 80 farklı ülkeden mümkünse Starwars manyağı ve klingonca bilen katılımcı düzeneğin kurulum aşamasında yer almalıdır. Performans "tut şunun ucunu döşeyelim abi" parçasının her dilde ve makamda versiyonları eşliğinde başlar. Düzenek kurulduktan sonra kuratörün direktifleriyle klavyede herhangi bir tuşa basılarak makina çalıştırılır.

Uzun soluklu bu performans boyunca katılımcıların günlerce ve yıllarca veri toplaması gerekmektedir. Gaz olsun diye kuratör arada sırada kahve ve buzlu mocha servisi yapabilir, "einstein yanınızda halt etmiş!" diye bağırabilir, deneyin hiçbir riski olmadığından şiirsel bir dille bahsedebilir.

Yıllar sonra sokarım deneyine diyip performans alanını terk etmemiş katılımcılar eğer şanslılarsa anti maddeyi bulurlar. Havanda ezilerek boya haline getirilen anti madde, her katılımcının alnına ve bileklerine sürülür. İşaretli katılımcılar romen havası eşliğinde önceden oluşturulmuş minik karadeliklerin içine atlarlar. Bir süre sonra karadeliklerden geri çıkan katılımcıların bileklerinde boya olmadığı gözlemlenir. Katılımcılar kendi kültürel benliklerini ve zihinsel formasyonlarını başka bir evrende bırakmış ve kötü ikiz kardeş olarak yeniden doğmuşlardır.

Bu performans sonucunda herkesin hatıraları silinmiş ve yerine kalplerinden temiz beyaz bir sayfa açılmıştır. Tüm katılımcılar sınırsızlığın göbeğinde birbirlerini yeniden algılamanın çoşkusuyla barış içinde azalarak çoğalır. Herkes omuz omuza objektiflere poz verip bu anı ölümsüz kılar.

Küratörün yorumu:
Hababam çok yaşa! Hababam çok yaşa!

1 yorum:

gdb dedi ki...

işte bu!
küratör dedikçe
git gide pis sakalları çıkan, bir süre sonra burnundan kayan gözlüğünü artık düzeltmekte fayda görmiyen, yer altındaki düzeneğin bir köşesine değince yartılan, ama evinden çok uzakta olduğu için değiştiremediği yırtık pantolonuyla gezinen terli bir Aykıt Köüksal geldi gözümün önüne. gerisi şişman sakallı adamlar.
aha daha da ilginç olması için Aykıt terli terli terli döne döne dans etmeye başladığı bir sahnede bu sakallı dev amerikalılar sakallı avusturyalı minik bahçe cücelerne dönüşebilirler!
olmaz mı olmza mııııııııı